2018-05-12-12-28-43

Som jeg tidligere har herinde, så er Melodi Grand Prix = is. Sådan har det altid været i min familie, og det skal der ikke laves om på 😉 Tidligere købte vi bare isen, men med min nyopdagede glæde for madgerningen, så skulle den selvfølgelig være hjemmelavet.

Jeg tænkte jeg ville lave en choko/karamelis, men det kan datteren ikke li’, så det måtte blive en vanilieis til hende. Vi har også en masse rabarber i haven, som snart skal spise, eller i hvert fald plukkes, så måske jeg også skulle lave en is med rabarber? Desuden stødte jeg også lige på en is med pistaciekrokant – det lød jo også ret lækkert. Hvorfor ikke lave dem alle sammen 😀

Jeg laver en grund vanilieis, og så tilføjer jeg de 3 andre smagsvariationer.

Ingredienser:

Basis

1 ltr. fløde

10 æggeblommer

1 stang vanilje

200 g. sukker

Rabarberkompot

5-6 stænger rababer

100 g. sukker

1 tsk. vaniljesukker

1 tsk. nonoxal (syreneutralisrende)

Pistaciekrokant

100 g. sukker

100 g. pistacienødder

Choko/karamel

1 ds. kondenseret mælk (dulce de leche)

50 g. mørk chokolade

Fremgangsmåde:

2 dage før du skal bruge isen

Tag mærkaten af den kondenserede mælk. Læg evt. et stykke stof i bunden af en gryde, så du ikke laver mærker i den. Læg dåsen ned i gryden, og fyld den med vand. Gerne 2-3 cm. over dåsen (den må ikke på noget tidspunkt komme over vandet, så kan den eksplodere). Den skal have et opkog, og når den har fået det, så skal den stå og små koge (simre) i 2½-3 timer – afhængig af hvor tyk/tynd man vil have den.

Derefter fjernede jeg den fra blusset og lod den køle i et par timer, før jeg åbnede den. Jeg rørte lidt rundt, og puttede det i et glas med låg, og stillede i køleskabet.

Dagen før

Rababerkompot

Rens rabarberne, og skær dem i skiver. Put dem i en gryde med nonoxal, sukkeret og vaniljesukkeret. Koges til det har en konsistens der kan blendes 5-10 min. Smag til om den er for sur eller sød – juster med sukker og citron.

Når den er færdig, så blender du det til alle rabarberne er moset. Stil i køleskabet.

Pistaciekrokant

Nu skal du smelte sukkeret, til pistacienødderne, på en pande. Hak nødderne så groft/fint, som du ønsker. Når sukkeret er karameliseret, så putter du nødderne i et par minutter, og hælder ud på et stykke bagepapir. Når det er kølet lidt af, hakker du det.

Hak den mørke chokolade.

Basis vanilieis

Flæk en vaniljestang, og skrab kornene ud. Bland det med lidt af sukkeret, og pisk det derefter sammen med æggeblommerne og sukkeret, til det bliver en lufttig, lysegul masse (æggesnaps). Nu skal du piske fløden til en let skum, og blande begge dele forsigtigt sammen af to omgange.

Fyld vaniljeisen i bøtter, og tilføj de smagsvariationer du lige har lavet, og rør forsigtigt rundt.

Læg isen i fryseren, og så er den klar til næste dag 😀